Gestalttherapie

Van innerlijke pijn naar kracht


Heb je behoefte om écht te begrijpen wie je werkelijk bent? Zoek je naar zingeving en wil je je persoonlijke groei stimuleren? Dan is gestalttherapie de sleutel die je zoekt. Als therapeut help ik jou om belemmerende blokkades aan te pakken en een plek te geven.

Er zijn verschillende blokkades die je kunnen belemmeren om echt vrij te leven volgens je eigen waarden. Bijvoorbeeld:

  • heftige ervaringen uit je jeugd
  • aangeleerde overtuigingen
  • Innerlijke conflicten
  • diepgewortelde onzekerheden
  • angst voor de mening van anderen
  • stress en spanningsklachten

Je voelt deze blokkades (onbewust) wel, maar je weet niet altijd waar ze vandaan komen of hoe je er vanaf komt. Met gestalttherapie help ik je dit te ontleden en achter je te laten, zodat je kan leven in het hier en nu.

 

 

Video gestalttherapie

Wat is gestalttherapie

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op bewustwording, zelfacceptatie en persoonlijke groei. Het woord “gestalt” verwijst naar het Duitse woord voor “geheel” of “configuratie”.
Het benadrukt het belang van het begrijpen van jouzelf als geheel persoon, inclusief je gedachten, gevoelens en lichaamssensaties in relatie tot je omgeving. Door de verbinding te leggen met lichaam, geest en emoties word je je meer bewust van je behoeftes en verlangens. Je leert jezelf kennen zoals je echt bent.

In de praktijk

Een kenmerkend aspect van gestalttherapie is de praktische oefening waarbij je meteen leert voelen in plaats van nadenken. Een voorbeeld is het werken met vloerankers, waarbij je een papier of matje op de grond gebruikt om een persoon, een gevoel of een situatie uit te beelden. Door "in gesprek" te gaan met deze denkbeeldige persoon of situatie, kun je inzicht krijgen in onuitgesproken gevoelens, conflicten of onvervulde behoeften. Wat er in die oefening aan emoties en sensaties naar boven komt duw je niet langer weg, maar je gaat het aan. Daardoor ontstaat er ruimte voor verwerking en begrip voor jezelf.

Waarom gestalttherapie

Gestalttherapie geeft je weer ‘eigenaarschap’ over je ervaringen en helpt blokkades om te zetten in lessen. Door de praktische oefeningen vallen dingen op z’n plek en krijg je inzicht in je eigen belevingswereld. De focus gaat van jouw pijn naar jouw kracht! De nieuwe inzichten helpen je woorden te geven aan je ervaringen en gevoelens. Daardoor wordt het makkelijker om met anderen te delen wat er in je omgaat en wat jouw behoeftes zijn.

Nieuwsgierig geworden?

Als gestalttherapeut heb ik een brede ervaring. De sessies worden ervaren door mijn cliënten als prettig, warm en effectief. Het is altijd mogelijk je vragen betreffende je persoonlijke ontwikkeling, mogelijkheden en opties aan mij te stellen via de contactpagina. Bel me gerust als je vragen hebt.